Понеделник, 24 Юли 2017

За Албена Шкодрова Блог

Тук публикувам някои от записките си от пътувания. Истории, хора, случки, които са ме развеселили или учудили, и ми е забавно да разкажа."И новата звезда е… Братислава!", музикални преживявания в Гимараеш


May 06, 2012 • Коментари Португалия


След нощ, доминирана от вана в средата на стаята в 2 след полунощ, на другата сутрин се чувствам ненормално свежа, и най-лошото – с някакво напиращо желание да кажа за ваната. То избива в момент, който до мен на опашката за кафе се оказва испанеца Антонио. Отварям уста, и докато осъзная да спра, вече е твърде късно – защо по дяволите трябва да казвам на испанеца Антонио как съм взела вана? Като спасение се обръщам към две непознати французойки от другата ми страна. Те мило ми се усмихват и така правят глупостта ми да изглежда малко по-пренебрежима, или поне така изглежда за момент. Довършвам изречението за ваната и млъквам. Те май нищо не са разбрали. Слава богу.

Продължаваме дегустацията, вече в доста по-свойски маниер. Дори се запознаваме. Аз злощастно съм попаднала в група, където испанецът не говори нищо, освен испански, французинът нищо, освен френски, румънецът – само румънски и френски, а жената пред мен никога не се обръща и с никой не говори. Аз съм се запознала с нея по изключение – журналист за Уайн Спектейтър от Бордо, американка. Достолепният румънец идва, и ме пита откъде съм. Леко озадачена, защото е трети ден, посочвам знамето. Да, да, коя е държавата? България. А, значи сме съседи! То и френският ми вече е отишъл с една стъпка напред и свободно споделям със съседа си, френския енолог, разни неща за нос, тяло и газираност, а той храбро понася финото ми произношение. Шик! Той като не отлепя ни дума английски, какво остава, освен аз да проговоря френски? Ето как е създаден всепроникващият свят на франкофоните!

Дегустираме и пенливи вина, дълго се вглеждаме в мехурчетата, които ни въртят всякакви номера. В 11:45 настъпва драматичният момент, когато ръководството на конкурса обявява мястото на Concours Mondial през следващата година. Тарарарарарарарарам: и то е .... Братислава! Радостен избор в продължение на интереса на конкурса към Източна Европа. Догодина вниманието на близо 400 винени професионалисти ще се насочи към словашкото вино така, както тази година успяха да се представят избите от района на виньо верде и от Доуро.

Този следобед е единственият свободен и го прекарвам в Гимараеш. Там, върху Castelo, се чудя защо замъците са считани винаги за туристическа атракция и намирам два възможни отговора: защото изразходват енергията на малките деца, и защото възрастните ги катерят, за да си докажат, че още не са чак толкова изнемощяли. Тъй като нито съм с деца, нито ме тормози артрит, се връщам към вътрешността на стария град и тук пия най-евтиното еспресо извън България от векове: 50 цента, бижу.

След това откривам музикалния свят на този район: един китарист, който в продължение и на трите часа свири един и същи акорд в един и същи ритъм, без да спира, и някакъв запис, долитащ от едно от кафенетата, с фалшиво пеещи възрастни, имитиращи гласове на деца. От китариста избягвам на съседния площад, защото ме е страх, че с тази настоятелност ще вземе да ми промени сърдечния ритъм. От там не го чувам, но го държа под око.Сядам да ям, защото от години търся най-добрия пастел де ната на Португалия и никога не отказвам да опитам, ако видя някъде такъв (това са дребни кошнички от многолистно тесто с ванилово-яйчен крем, които чудно вървят с порто. Най-добрите са карамелизирани отгоре, и ако портото не е кой знае какво, може да се напудрят с канела – ако е добро портото, по-добре не обаче, че му потъва ароматът).Тогава зазвъняват камбаните. Гълъбите закриват с крила уши, всички падат от столовете, а китаристът събира багажа и малко след това си тръгва. Явно е с работно време.
Коментари


Вашия коментар
Име  Е-мейл 
Коментар: 
Image verification code:  
 Блоговете на BalkanTravellers.com не се редактират от екипа на BalkanTravellers. Изразените в тях мнения са на авторите на блоговете и не са задължително споделяни от редакционния екип на BalkanTravellers.com. Прочетете повече за редакционната политика на BalkanTravellers.com